SÅDAN SPISER DU BILLIGT RUNDT I VERDEN
Det skal ikke være nogen hemmelighed…
Jeg elsker at spise. Faktisk er det at spise en af mine yndlingsaktiviteter, og også en af mine yndlingsaspekter ved at rejse.
Mad er en så integreret del af så mange kulturer, at det at springe denne del over, når du rejser, er at gå glip af en del af den kultur.
Jeg er altid skuffet, når jeg møder rejsende, der tilbereder alle deres måltider i et hostelkøkken, eller bare spiser pizza eller andre retter de får derhjemme.
- Hvorfor rejse til Italien og ikke spise pasta?
- Ingen sushi i Japan?
- Undgå bøf i Argentina?
- Springer paella over i Spanien?
Og nej du behøver ikke spise hver en lokal ret når du besøger et nyt land, men er det vigtigt at være så åben som muligt over for deres madkultur.
Selvfølgelig har mange rejsende en bekymring, når det kommer til mad. For det første kan det være dyrt at spise ude hele tiden. Forestil dig, hvis du spiste ude hver dag – dit madbudget ville være astronomisk! (Men nøj det er lækkert – Og i asien, spiser jeg faktisk ude samtlige af mine måltider)
Derudover har mange mennesker diætproblemer, der forhindrer dem i fuldt ud at omfavne nye fødevarer. Og mange rejsende er også veganere eller vegetarer, hvilket kan påvirke deres muligheder.
Når jeg rejser laver jeg næsten aldrig mad selv, selvom der er køkken der hvor jeg er, selvom jeg elsker at lave mad. Fordi jeg gerne vil opleve kulturen.
For at være sikker på, at jeg kan spise ude uden at springe banken, har jeg været nødt til at lære at spare penge, selvom jeg spiser 99% af mine måltider ude.
Ja, det kræver lidt smart tænkning, men det er bestemt muligt – her er hvordan!
12 måder at spise billigt rundt om i verden
1. Buffet
Selvom de ikke altid serverer de bedste måltider, tilbyder buffeter stor værdi for pengene, især da de er alt-du-kan-spise.
Buffeter er et godt økonomisk valg og giver dig mest mad for pengene. – Og ofte når jeg er på farten får jeg ikke frokost, udover en sandwich/frugt, så det er godt at få tanket op om aftenen.
Når du søger efter ophold, så se om der er inkluderer morgenbuffet, hvis det er muligt. Dette er en fantastisk måde at spare penge på og få fyldt maven fra morgenstunden.
2. “Pølsevognen” – Udendørs boder
Små stande, der sælger hotdogs, pølser, sandwich og lignende madvarer, gode steder at få et billigt og hurtigt måltid.
I Amsterdam holdt FEBO og deres kroketter min mave fuld.
Disse hurtige og billige måltider vil ikke vinde nogen Michelin-stjerner (Og det er faktisk løgn; Hawker Chan, en streetfood-sælger i Singapore, sælger verdens billigste Michelin-måltid: en kylling-og-ris-ret – normalt blot kaldet “kyllingeris” – der koster ca. 15 kr.)
3. Street Food
De fleste steder rundt omkring i verden (og især i Asien) er gaderne fyldt med små madboder og områder, hvor maden tilberedes åbent på gaden.
Du snupper en tallerken, sætter dig i en lille plastikstol og nyder et lækkert måltid. Street food er noget af det bedste mad i verden. Måltider ved gadeboder (forskellig fra gadesælgere, som har en lidt mere permanent opsætning) koster mindre end 5kr. det meste af tiden og er en fantastisk måde at virkelig opleve det lokale køkken.
Mange steder – som Thailand og Vietnam for eksempel – ville ikke være det samme, hvis gademaden forsvandt.
Og ja der er mange som ikke tør at spise på gadekøkkener, for hygiejnen er slet ikke som vi kender den hjemme, men jeg må sige, jeg er endnu ikke blevet syg eller fået ondt i maven af gadekøkkener, tvært imod har jeg fået de mest fantastiske måltider til ingen penge, og mødt lokalbefolkningen som sidder og spiser med en.
4. Fastfood
Fastfood er ikke det bedste mad for dig, men det er en anden mulighed, hvis du vil have noget mad i den billige ende ude i verdenen.
For kun så lidt som 30 kr. kan du få et mættende (og enormt kalorieholdigt) måltid.
Desuden vil det lokale “coinoffer” spare dig endnu mere. Sikker på, det er ikke den bedste mad, og jeg vil springe den filosofiske debat om at rejse rundt i verden kun for at spise McDonald’s for at sige, at det er billigt og bare en anden måde at hjælpe dig med at tøjle dit forbrug. (Bemærk dog: i Asien er fastfood faktisk dyrere end lokal mad.) For slet ikke at nævne Norge
5. Spis lokalt
Ja, nogle gange er jeg træt af græsk mad. Andre gange kan jeg ikke spise mere Indonesisk mad og vil bare have en burger.
Og det er okay.
Vi lever i en globaliseret verden – spis hvad du vil.
Ikke-lokal mad er dog næsten altid dyrere end det lokale køkken.
For eksempel er en gyro i Grækenland 2,50 EUR, men en pizza er 6 EUR. I Vietnam er en skål pho mindre end en dollar, men en burger er cirka tre gange så meget.
Spis lokalt, og du vil spare dig selv for et væld af penge i det lange løb!
6. Frokosttilbud
Mange restauranter, især i Europa, tilbyder frokosttilbud, hvor varer på middagsmenuen tilbydes med stor rabat. Du kan få et fantastisk eftermiddagsmåltid til en brøkdel af den pris, du betaler for det samme måltid om aftenen.
7. Drop sodavanden
At snuppe en forfriskende dåse Cola eller Pepsi kan virke som en billig måde at slukke din tørst på, men det er et valg, der lægger op til (meget som at købe en kop kaffe hver dag). Og jo jeg er ikke hellig, jeg drikker da en zero i ny og næ 😉
Når du besøger et tropisk sted, er en iskold sodavand bestemt tiltalende. Men det kan hurtigt løbe op.
8. Få en genopfyldelig vandflaske
Vand er måske ikke så dyrt som sodavand, men at købe en flaske (eller tre) hver dag blive dyrt, især hvis du rejser i lande hvor man ikke kan drikke vandet fra hanen. Når du går rundt og sightseeer, skal du holde dig hydreret.
Forudsat at hver flaske er omkring 10kr., og du køber fire om dagen, vil du på en uge bruge 280kr.
Det er mange penge brugt på vand! (Plus, i nogle dele af verden koster flaskevand meget mere end det!)
Så få fat i en genopfyldelig vandflaske
9. Undgå at snacke!
En is her, en is der. En sodavand. En slikbar. Et lille wienerbrød. Det hele hænger sammen.
Da prisen på disse ting er så lille (“Det er kun en euro!”), tænker vi ikke på, at snacking har en stor indflydelse på vores budget. Men at købe snacks et par gange om dagen vil langsomt få dit budget til at stige. Selvom du bare køber to små snacks for 1,50 EUR om dagen, vil det løbe op. Og man bliver altid overasket, da man jo tænker det koster kun 1,5€, men glemmer at det jo er 11,25 kr.
Hvis du har brug for at snacke, skal du sørge for at tage højde for det i dit budget.
10. Lav din egen mad
Jeg laver ikke meget mad når jeg rejser, da jeg ikke kan lide fælleskøkkener, eller bor i lejlighed + at man skal ud og skaffe alle ingredienser.
Men, madlavning er en af de bedste måder at holde dine rejseomkostninger nede, og supermarkeder er også gode steder at tage hen for at se, hvad lokalbefolkningen spiser. Det eneste sted, hvor madlavning af dine egne måltider ikke er den mest økonomiske mulighed, er Asien, hvor streetfood normalt er meget billigere, hurtigere og bedre mad.
Men hvis I er mere til en lejlighed og kan se fidusen i at lave mad sammen og få hygge omkring det – så give it a go, så er der også flere penge til oplevelser.
11. Tag på picnic
En anden god “lav selv mad” er at lave picnic. Det er noget, jeg laver meget til frokost, hvis jeg er et sted, hvor vejret er godt.
Jeg plejer at tage til et lokalt madmarked, hente en masse mad og tage på picnic i parken, eller et sted med en lækker udsigt. Ikke kun sparer jeg penge (sandwich er ikke dyre!), men det giver mig en god chance for at se de lokale tumle om deres daglige liv.
Hvis du bor på et hostel, er dette en fantastisk isbryder til at møde nye mennesker. Bare inviter alle med, og du får nye venner på ingen tid!
12. Få turistkort
De fleste mennesker tænker på turistkort som iAmsterdam-kortet eller VisitOslo-passet som blot en måde at spare penge på transport og attraktioner. Men disse kort giver også rabatter på mange restauranter. Typisk er rabatterne omkring 15-25 %, men nogle gange kan frokosttilbud være op til 50 % rabat.
Besøg det lokale turistkontor, når du ankommer og spørg, hvilke madrabatter der er inkluderet. Chancerne er, at du vil være i stand til at spare endnu flere penge, hvis du bare tager dig tid til at lære om turismepasset.
***
Men ved at bruge tipsene ovenfor, har jeg råd til at holde mine omkostninger nede, mens jeg stadig har råd til et kvalitetsmåltid fra tid til anden.
Og det er det, der er virkelig vigtigt – at finde den rigtige balance.
For hvis du kan nå at balancere at spise god mad mens du spare penge, vil både din pengepung og din mave takke dig. – Velbekomme
Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.
En reaktion
Lukket for kommentarer.