5 MÅDER AT SPARE PENGE, NÅR DU REJSER

Et af de mest almindelige spørgsmål, jeg bliver stillet er, hvordan jeg har råd til at rejse så meget? Er jeg rig? Betaler min mor og far? Har jeg en rig onkel? Har jeg vundet i lotteriet? – Næ egentlig ikke, jeg holder bare styr på mine penge.

Det er det.

Det er enkelt og kedeligt.

Det handler om at få lagt et budget, holde det, og lave sin research før man skal afsted (og mens man er afsted). 

Da jeg først begyndte at rejse, sparede jeg hver en krone. Og ja jeg kunne godt bare spise nudler en hel uge for at få flere penge til at rejse.

Kort sagt fik jeg styr i mit budget og penge til at rejse.

Jeg førte en dagbog over, hvad jeg brugte af penge, så jeg kunne spore mit forbrug og være sikker på, at jeg holdt budgettet. (Jeg elsker, når jeg ser rejsende føre en udgiftsdagbog for at spore deres budget. Det er de rejsende, der ender med at holde budgettet!)

Mens du er på farten (ligesom derhjemme), vil der være uforudsete omstændigheder, der slår hul i sparegrisen, såsom mistede fly, et tabt kamera eller en ændring i planer, der gør, at du skal betale ekstra for overnatning. Du kan ikke undgå den slags ting, men du kan planlægge efter dem. Du kan være forberedt, kende dit budget og sørge for, at du har råd til dine rejser.

Her er fem måder, du kan sikre dig, at du aldrig løber tør for penge til din rejse:

Trin 1: Ved, hvad du vil bruge penge på

Når jeg rejser, budgetterer jeg ikke med mange penge til overnatning, ture eller endda transport. Jeg finder den billigste overnatning , og jeg går så ofte jeg kan.

Men når jeg rejser bruger jeg normalt mange penge på mad og drikkevarer.

Hvorfor så det?

For det er det, jeg vil! Jeg sparede ikke hver en øre derhjemme og undgik at gå ud, så jeg kunne flyve til Thailand og bruge mine aftner på at se Netflix, og jeg tog heller ikke til Paris bare for at lave mad på et hostel hver aften.

Nej, det er ikke mig. Jeg kom for at opleve! Jeg kom for at spise og drikke i kulturen! Jeg er en kæmpe foodie og elsker at smage nye retter.

Og ja, jeg er villig til at bo et mindre fancy sted, for at have flere penge til at spise. 

Men det er jo helt op til hvordan man rejser, nogle vil gerne bruge mange penge på overnatning fordi de måske ikke rejser så ofte, og derfor gerne vil forkæle sig selv, og blive forkælet og det forstår jeg 100% 

Bare vær realistisk når du ligger dit budget på hvilken ferie du gerne vil på og hvad du vil bruge pengene på. 

Trin 2: Undersøg og planlæg, før du tager afsted

Når du ved hvad du vil bruge penge på, er det nemt at skabe et “sikkert” budget, der dækker dig i hele rejsens varighed. Det er her forskning før turen kommer ind.

Vil du tage på oplevelsesture eller madlavningskurser?

Prøve bungeejump eller danse natten væk på en klub?

Når du kender dine interesser (i hvert fald en smule), kan du sætte dit budget.

Da jeg begyndte at planlægge min backpack rejse i 2010, var der ikke meget rejseinformation online. Jeg brugte meget tid på at læse guidebøger og søge efter enhver information, jeg kunne finde om priser. Jeg sammensatte et indviklet regneark med, hvor meget jeg ville bruge hver dag forskellige steder baseret på, hvor meget jeg kunne spare, og hvad jeg fandt online.

I dag behøver du ikke at gå så amok, når du planlægger din rejse, for der er så meget information tilgængelig online om priser. Du kan bogstaveligt talt Google prisen for alt, hvad du vil!

Alt for ofte ser jeg rejsende blive overasket af uventede omkostninger, der smadre deres budget i stykker. Selvfølgelig vil der altid ske noget, men folk bliver for det meste overasket af de ting, de burde have forudset.

“Wow! Den tur er så dyr. Jeg overgik mit budget!” “Jeg havde ikke forventet, at drinks ville koste så meget!” “Dette sted er dyrere end jeg troede.”

Jeg ryster bare på hovedet, når jeg hører disse kommentarer, for det er folk, der tydeligvis ikke har lavet nogen planlægning.

Vær ikke som dem. Lav din research, planlæg i forvejen og undgå de faldgruber, der vil sende dig hjem langt med et stort hul i sparegrisen. 

Trin 3: Opret dit ideelle budget

Lav et budget for, hvad du tror at rejse vil koste. Skriv ned alle de ting, du vil gøre, hvor du vil gøre dem, og hvor meget de vil koste. Udregn din mad, forsikring, transport, flyrejser, overnatning, sprut, aktiviteter og alt andet, du mener vil være relevant.

Det nemmeste er at bruge excel og udfylde derud af, og har du ikke programmet, eller kan bruge det, kan papir og blyant selvfølgelig stadig bruges. 

Trin 4: Match dine forventninger til din økonomiske virkelighed

Det kan godt være man vil opleve 100 ting når man er afsted, på på 5* hoteller, spise dyrt hver aften, men hvis man ikke har pengene til det, så er det jo ikke en mulighed. Så når du ligger dit budget og skriver alle dine ønsker ned, så se om det er realistisk, eller hvor du skal gå på kompromis. Når jeg ligger mit budget prøver jeg altid at skære i det. Så bliver planlægningsbudgettet fx. kr. 10.000,- prøver jeg at få det til at blive kr. 7.000,-

Trin 5: Hold styr på alle dine udgifter

Endelig, efter at du har oprettet dit realistiske budget og begivet dig ud på rejsen, skal du holde styr på alle dine udgifter. De mennesker, der ofte går over budget, er dem som ikke har styr på hvad de bruger mens de rejser.

Ved at holde styr på alle udgifter – fra hotel til den snack, du har købt – kan du se, om du er på rette spor, eller om du bruger for meget (i hvilket tilfælde du kan rette dit forbrug).

Det er det vigtigste trick, du kan gøre for at få dine penge til at holde mens du rejser!

Hvis du kun gør én ting af overstående, så hold øje med dit forbrug! Selvfølgelig skal du huske at gøre det, og det er nemt at glemme, men aktivt at gøre dette vil sikre, at du bliver en bedre budgetrejsende, og snart bliver det en vane.

***

Dit budget holder kun så længe, som du havde planlagt, at det skulle vare. Hvis du planlægger dit budget godt, holder det indtil slutningen af din rejse. Lige meget hvad du gør, så skriv dine udgifter ned!!!

At holde styr på dine udgifter vil give dig mulighed for at foretage justeringer, mens du rejser, og sikre, at dine rejsepenge varer så længe, du ønsker.

Går jeg nogensinde over budgettet?

Selvfølgelig. Men jeg kompenserer for det på andre dage. Ved at holde styr på ens samlet forbrug kan jeg korrigere.

Ved at planlægge og tracke mit forbrug som en finansiel ninja er det ikke sandsynligt, at disse ting sker. Det betyder flere dage på farten, flere eventyr og flere fantastiske rejseoplevelser.

Jo bedre du kender dig selv og opretter et budget baseret på det, jo længere varer dine penge, når du rejser!

Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.