17 STØRRE REJSE SCAMS DU SKAL UNDGÅ PÅ DIN REJSE

Jeg er blevet snydt et utal af gange på mine ture, måske fordi man håber på det bedste i alle mennesker, men også fordi at man jo hele tiden jagter det billigere alternativ. 

Da jeg var i Vietnam kostede en cykeltur 8x mere end hvad en taxa ville have kostet. I Bali, betale jeg overpris for mad bare fordi jeg var turist. Og jeg kan blive ved med et utal af oplevelser jeg har haft. 

Rejsesvindel er ægte – og de varierer fra land til land. Hvis du har en rejseguide med, vil den vise de mest almindelige svindelnumre i det specifikke land.

For at hjælpe dig med at være sikker vil jeg i dag give dig en liste over almindelige rejsesvindel, du skal undgå.

At undgå rejsesvindel kræver en masse sund fornuft og en sund portion mistænksomhed. Hvis det virker for godt til at være sandt, er det sandsynligvis det!

Her er nogle af de mere universelle svindelnumre, du gerne vil undgå:

1. Taxaen overpris

Dette er et af de mest almindelige rejsesvindel derude. Enten vil chaufføren fortælle dig, at måleren er gået i stykker og forsøge at opkræve en stor takst, eller også vil du se måleren gå højere og hurtigere end normalt
For at undgå denne fidus skal du først vide, hvor meget en tur skal koste. Jeg spørger altid vandrerhjemmet eller hotellets personale, hvad en tur skal være, så jeg har en referenceramme.

Dernæst, hvis chaufføren forsøger at forhandle prisen med mig, tilbyder jeg ham den korrekte takst. Hvis han nægter, finder jeg en, der vil sætte måleren til. Hvis måleren ser ud til at gå for hurtigt op, får jeg dem til at holde ind til siden og tager en anden taxa. Mange turistbureauer giver dig mulighed for at rapportere dårlige taxachauffører, så sørg for altid at notere deres ID-nummer mentalt, når du sætter dig i førerhuset, eller tag et billede med din mobil af det + nummerpladen. 

Når du er i tvivl, så bed dit hostel/hotel personale om at ringe til en taxa for dig. De ved hvilke firmaer der ikke er fusk

Og sæt dig aldrig ind i en uden licens – uanset hvor fantastisk aftalen er!

I asien er det meget normalt at bruge services som fx. gojerk/grab/uber

2. Din hotel er “lukket”

Dette er endnu en taxa-chauffør-relateret fidus. I denne fidus vil din chauffør fortælle dig, at dit hotel eller hostel er overbooket eller endda lukket. Det er det ikke. Jeg mener, du ville ikke have reserveret det, hvis det var, vel? Bare ignorer dem og insister på at tage dertil. Hvis de bliver ved med at prøve, så fortsæt med at insistere. De vil normalt holde kæft om det.
Og selvom dette virker som en fidus, som ingen overhovedet kan falde for, gør folk det. Jeg har været i mange taxaer, hvor de insisterer på, at mit hostel har været lukket i flere måneder.

En note om taxaer: I denne smartphone-æra har vi kræfterne tilbage. Vi er ikke længere hjælpeløse, fordi vi kan se på et kort og se den faktiske rigtige rute. Jeg kan godt lide at kigge på Google Maps og se, hvad den bedste rute er. Hvis det ser ud til, at de ikke tager det, vil jeg normalt pege på kortet og insistere på, at de køre den vej. 

Hvis jeg skal til et land, hvor jeg ikke har telefonadgang, downloader jeg kortet til min telefon. Din telefons GPS fungerer, selvom du ikke har forbindelse. Derudover lægger køretjenester som Uber ansvar på chauffører, hvilket i høj grad reducerer sandsynligheden for, at du bliver snydt.

3. De 3 kort

Jeg ser den her hele tiden – hvordan folk blive ved med at falder for den ved jeg ikke. Det er sådan en gammel og åbenlys fidus. Det er i film, for himlens skyld! Du vil se folk på gaden spille et kortspil (nogle gange kendt som tre-korts Monte) eller gemme en bold i en kop, og nogen gætter hvor den er og vinder penge. Så beslutter du dig for at spille – og du vinder! Når du tænker, at dette er fantastisk, satser du flere penge … og så taber du – og taber igen og igen.

Her er en kort video om, hvordan tricket virker:

4. “Kom ind til te og hjælp mig med at skrive et brev!”

Mens jeg var i Vietnam, prøvede nogen denne rejsefidus mod mig. Jeg kom ud af en kiost, da en fyr indledte en samtale. Da han fandt ud af, at jeg var fra Danmark, sagde han, at han havde en fætter, der boede der (den første giveaway) og ville vide, om jeg kunne komme til hans butik for at skrive et postkort til ham (den anden giveaway).
Målet her var at få mig ind i butikken, måske give mig noget te og så presse mig til at købe noget. Dette bruger det psykologiske princip om gensidighed: han gav mig te, han var sød ved mig, så snart vil jeg føle mig socialt forpligtet til at købe noget.

For at undgå dette skal du ikke følge folk til et andet sted eller tro, at de pludselig har en fætter, der tilfældigvis bor præcis, hvor du bor!

5. Gratis armbånd/rosmarin/hvad de kan sætte på dig

I denne fidus, der er almindelig i Europa. En venlig person henvende sig til dig for en hurtig snak, og derefter placere et armbånd om dit håndled eller hat på dit hoved, eller give dig en lille kvist rosmarin. Når du har det på dig, vil de kræve penge. Når du nægter, vil de begynde at skabe en scene i håbet om, at du hellere vil give dem nogle penge end at blive flov.

Tillad ikke nogen at lægge noget på din krop, og vær ekstremt forsigtig med at acceptere noget gratis. Hvis de sætter noget på dig, skal du blot tage det af, give det tilbage til dem og være fast ved det, og vil de ikke tage imod det så smid det på jorden.

Så bare gå videre – De vil ikke jagte dig.
En anden almindelig variation af denne ordning er den falske munk. Du finder denne overalt fra NYC til Europa til Asien. “Munken” vil sætte et buddhistisk armbånd på dit håndled og derefter bede om en “donation”. Rigtige buddhistiske munke vandrer ikke rundt i gaderne og sælger billige armbånd, så ignorer altid alle munke, der ser ud til at handle med nips.

6. Spilt på dit tøj

Der er du og passer din egen sag, og nogen spilder noget på dig. Ødelægger din dag, men der sker ulykker, ikke? De er dybt kede af det og tilbyder at rydde op, dupper pletten og undskylder. Mens I alle er forvirrede, tager de noget fra din lomme. Når du indser, hvad der er sket, er de for længst væk.

Denne fidus er også almindelig i Europa. Pas på, at folk trænger ind på dig, hvis det ikke allerede er et overfyldt område. Hvis dette sker, skal du skubbe folk væk, du er voksen, du kan godt selv finde ud af at få en plet væk.

En anden variation af dette er “poo-skoen.” Særligt udbredt i Indien involverer denne fidus, at nogen sprøjter lort på din sko, når du ikke kigger. Når du bemærker det, “hjælper de” dig med at finde nogen til at rense din sko (eller de gør det selv) for et ublu gebyr. Omvendt vil du nogle gange bare blive bestjålet mens du kigger ned på din sko for at se, hvad der skete.

Uanset hvad, hvis du får lort på din sko, så vær forsigtig og overvej hvor du er.

7. Motorcykel/scooter scam

Du lejer en motorcykel og bruger dagen på at gå på opdagelse. Når du aflevere den tilbage, kræver ejeren en ekstra betaling eller dyre reparationer, fordi der er en skade, du ikke vidste om.

Jeg ser denne fidus meget i Sydøstasien.

For at undgå dette skal du først tage billeder/filme  scooteren for at dokumentere eventuelle tidligere skader. Gå rundt med ejeren, så de ved, hvad du tager billeder af. Jeg har hørt om steder hvor udlejningen har sendt nogen ud for at beskade det lejede, og i værste tilfælde “stjæle” den med deres ekstra nøgle.

Sørg også altid for at købe en rejseforsikring, så du kan gøre et krav gældende, hvis der er et problem.

(Denne fidus er meget mindre almindelig med lejebiler, men det kan stadig ske, så tag altid billeder og video af dit køretøj, før du forlader parkeringspladsen – og sørg for, at virksomheden ved, at du gør det.

Et trick jeg plejer at gøre er at booke en scooter igennem mit hotel, så er jeg sikker på at de tager kampen for mig hvis der skulle være noget. 

8. De flirtende lokale

Du ankommer til et nyt land og går til en bar, hvor en smuk lokal kommer op til dig for en snak. Du kan ikke tro dit held. Du får nogle drinks og en fantastisk samtale og går til en ny bar eller klub, som hun foreslog. Men efter en vild nat og masser af drinks forsvinder kvinden, og du er tvunget til at betale en alt for dyr regning med nogle virkelig store fyre, der slår ned på dig for at sikre, at du gør det. Eller værre, du bliver bedøvet og vågner fuldstændig frarøvet alt på dig.

Den enkle løsning på dette er at være på vagt over for attraktive lokale, der lover at tage dig med til verdens bedste klub, skaffe dig drinks eller er alt for flirtende – især når du skiller dig ud som en øm tommelfinger som udlænding. At stige på et fly øgede ikke din tiltrækningskraft med en faktor 10. (
Og det samme gælder selvfølgelig for piger at man er ekstra opmærksom. 

9. Din attraktion er lukket til frokost

En venlig lokal nærmer sig og informerer dig om, at den attraktion, du ønsker at besøge, er lukket af en række årsager (religiøs ceremoni, ferie osv.). Så vil de guide dig til en anden attraktion eller butik, hvor du bliver presset til at købe noget eller betale meget for entré.
For at undgå dette, find hovedindgangen eller billetskranken og se selv. Husk også, at de fleste attraktioner ikke lukker til frokost – de lukker for dagen. Endnu bedre, slå åbningstiderne op, før du tager afsted, så du ved, hvad du kan forvente – åbnings- og lukketider er næsten altid tilgængelige online. 

10. Den “fundne” ring

En uskyldigt udseende samler en ring op fra jorden og spørger, om du tabte den. Når du siger nej, kigger personen nøje på ringen og viser dig derefter et mærke, der “beviser”, at det er rent guld. Han eller hun tilbyder at sælge det til dig til en bedre pris. De tjener nogle penge, og du får noget guld, du kan sælge videre. Det er win-win! Du synes, det er en god handel, du køber det, og finder ud af det er falsk når du kommer hjem.

Dette er almindeligt i Europa. Et af mine venner faldt næsten for det, da vi var i Barcelona, men jeg greb ind i tide og sendte personen væk. Den bedste måde at undgå denne fidus på er ikke at købe ringen. Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det bestemt det.

11. Den falske underskriftindsamling

Du er ved en populært attraktion , og en kvinde eller et barn (som ofte foregiver at være døv eller studerende) vil forsøge at få dig til at underskrive en underskriftsindsamling. Du ved ikke, hvad de siger, og for at afslutte besværligheden underskriver du underskriftsindsamlingen i håb om, at de vil forsvinde. Men andrageren kræver derefter en kontant donation. I bedste fald er enhver, der falder for denne fidus, ude af nogle penge; i værste fald bliver de lommetyve, mens de kæmper med andrageren.

For at undgå denne fidus skal du bare ignorere folk, der kommer hen til dig for at underskrive et underskrift, især når de er i grupper og forsøger at omringe dig. Bare fortsæt med at gå.

12. Narkotikahandlen gik dårligt

Denne fidus er almindelig i mange udviklingslande – især dem med en livlig festscene, som i Sydøstasien. Du er i et populært turistområde, og nogen tilbyder dig stoffer. Du siger ja, og før du ved af det, er en (rigtig) betjent på stedet! De truer med at arrestere dig, medmindre du betaler en bøde lige der (dvs. en bestikkelse). Taget på fersk gerning, vil du sandsynligvis betale bestikkelsen i stedet for at komme i fængsel.

For at undgå denne fidus, køb ikke ulovlige stoffer i andre lande eller hjemme i Danmark for den sags skyld. 

14. Der byttes
Dette sker over hele verden og for det meste med skjorter, sko, tæpper og antikviteter. Du er i en butik, og du ser en designervare til en god pris. Måske fik de det i engros? Efter lidt forhandling accepterer ejeren at sælge det til dig. Men mens du ikke er opmærksom, giver han dig en knockoff.

For at undgå denne fidus, husk, at ingen designer noget vil være så billigt. Husk, at hvis det virker for godt til at være sandt, er det ikke sandt.

For det andet skal du sørge for altid at se, hvad sælgeren rent faktisk giver dig for at være sikker på, at det er den nøjagtige vare, du ønskede.

Det mest kendte trick er de pakker det ind i en pose så du ikke kan se hvad du får, også bytter de det med en anden vare. Så åben posen og tjek hvad du har købt før du forlader, og overlad ikke posen til dem når du har tjekket. 

15. Hæveautomat-fidusen

Når du går for at bruge en hæveautomat, vil en “hjælpsom” lokal kontakte dig for at hjælpe dig med at undgå hæveautomatgebyret. Det, de virkelig gør, er at bruge en kort strimlen til at stjæle dine kreditkortoplysninger, når de kommer tæt på. Ofte er der en anden person i køen, der foregiver at være en kunde, som vil være enig i den “hjælpsomme” persons tips.

For at undgå dette skal du altid bruge indendørs pengeautomater i en bankfilial. Jeg plejer kun at bruge hæveautomater som er udstedt af internationale banker man har hørt om. Tjek desuden altid selve hæveautomaten for en kortskimmer.

Her er en video om, hvordan du gør det:

Lad endelig aldrig nogen komme tæt på dig, når du bruger en hæveautomat. Hvis folk opfører sig mistænkeligt, så tag dit kort og gå.

Et trick jeg også har oplevet at at mens du hæver, bliver du prikket på skulderen hvor de siger du har tabt nogle penge som de lige har smidt på jorden, når du samler dem op, stjæler de dit kort, eller penge som kommer ud af automaten.

16. Børn & sårede tiggere

Denne fidus kan findes stort set overalt. Normalt vil en skadet person eller et lille barn (nogle gange sammen med deres mor) henvende sig til dig og bede om penge. Det er selvfølgelig hårdt for en, fordi du vil føle dig tvunget til at hjælpe. 

Da det er næsten umuligt at vide, hvem der er “ægte”, og hvem der forfalsker det, giver jeg aldrig penge til sårede tiggere eller børn. I stedet vil jeg give en donation til en hjælpsom velgørenhed eller tilbyde dem mad.

17. Falsk Wi-Fi

I disse dage er alle altid på udkig efter gratis Wi-Fi. En almindelig scam hackere vil gøre er at oprette en gratis ulåst Wi-Fi, og så, når du har logget på den, stjæler de dine data.

Løsningen? Deltag aldrig i nogen usikrede netværk og brug altid en VPN, når du er i udlandet. Det vil holde dine data sikre. Derudover må du ikke få adgang til følsomme data, mens du er på et usikret netværk, såsom din netbank.

Spørg personalet der hvor du er, hvis du ikke er sikker på, hvilket netværk du skal oprette forbindelse til. Hellere være på den sikre side!

***
For at undgå at blive snydt, når du rejser, skal du være på vagt, når det kommer til folk, der tilbyder dig noget i turistmæssige omgivelser. 

På vejen rækker lidt sund fornuft langt.

Hvilke rejsesvindel er du stødt på eller faldt for, som ikke er inkluderet her? Kommenter gerne på vores sociale medier eller smid en besked til mig

Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.