12 TING JEG VILLE FORTÆLLE ALLE NYE REJSENDE

Håb. Frygt. Spænding. At rejse for første gang satte i gang i en masse følelser i kroppen.

Da jeg tog afsted for at rejse verden rundt på min første jordomrejse, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle forvente.

Nu, med mange års rejseerfaring, ved jeg meget bedre. At rejse er noget helt andet for mig. Jeg lander i en lufthavn og går bare på autopilot

Jeg ved, hvordan det er lige at starte og have sit hovede fyldt med spørgsmål, bekymringer og bekymringer.

Så hvis du er helt ny til at rejse og leder efter råd til at hjælpe dig med at forberede dig, er her 12 tips, som jeg vil give dig så du måske kan undgå at lave de samme fejl.

1. Vær ikke bange

Det er skræmmende at tage springet ud i det ukendte, men husk: du er ikke den første person, der rejser verden rundt. Du opdager ikke nye kontinenter eller udforsker ukendte territorier.

Der er en brugt rejsesti derude og massere af mennesker der vil hjælpe dig, og kan de komme rundt i verden hvert år, kan du også.

Du er lige så dygtig som alle andre. Når alt kommer til alt, gjorde du den sværeste del: at beslutte dig for at komme afsted. At have modet til at tage den beslutning er den sværeste del.

Du vil begå fejl. Det gør alle (inklusive mig selv). Men det er bare en del af oplevelsen.
Der vil være mange mennesker derude til at hjælpe dig. Du vil blive chokeret over, hvor hjælpsomme og venlige mennesker er. 

2. Efterlad ikke dine guidebog

Guidebøger er nyttige til et generelt overblik over en destination. De er en fantastisk måde at lære det grundlæggende og blive introduceret til de byer og lande, du planlægger at besøge. Men du vil aldrig finde de nyeste attraktioner, barer eller restauranter hvis du følger sådan en.

For den seneste information (såvel som insider-tip), skal du spørge dem som bor lokalt i byen. 

Spørg endelig andre rejsende, du møder, eller personalet på dit hotel/hostel. Besøg også det lokale turistkontor. Det er et væld af information, som ofte bliver overset. De er bemandet af lokale, der kan pege dig i den rigtige retning!

Kort sagt, brug en guidebog/blog som grundlag for dine planer, men glem ikke at spørge lokalt.

3. Rejs langsomt

Dette er noget, de fleste nye langtidsrejsende lærer på den hårde måde (inkluderet mig selv).
Jeg ved, det kan være fristende at lave et tætpakket skema så man kan se så mange byer og aktiviteter som muligt. (Dette gælder især, hvis du kun har et par ugers ferie.)

Men at skynde sig fra by til by hver anden dag vil bare efterlade dig udmattet og stresset. Du vil opleve en hvirvelvind af aktivitet, hvoraf det meste vil forblive sløret, når du ser tilbage på det. Du får helt sikkert nogle fantastiske billeder til Instagram, men er det virkelig derfor, du rejser?

Rejser handler om kvalitet, ikke kvantitet. Du skal ikke bekymre dig om, hvor meget du ser. Du skal ikke bekymre dig om at prøve at imponere folk med antallet af lande, du har besøgt. Sæt farten ned og nyd dine destinationer. Du vil lære mere, nyde det mere og få en meget mere mindeværdig oplevelse.

(Plus, at rejse langsomt hjælper med at reducere dine transportomkostninger. Det er billigere at køre langsomt!)

4. Pak Light

Da jeg tog til Bali, medbragte jeg en taske fyldt med tonsvis af ting: ekstra sko, flotte skjorter, bukser,  jakke, generelt bare for meget tøj.

Jeg pakkede til “for en sikkerheds skyld” og “hvad nu hvis” i stedet for min rejses virkelighed.

Selvom det kan være fristende at medbringe mere, end du har brug for “for en sikkerheds skyld”, så husk dette: du kan købe ting på vejen. Sokker, shampoo, jakker, nye sko – du kan finde det hele i udlandet. Der er ingen grund til at medbringe alt.

Så pak let. Du har mindre at bære, hvilket sparer dig for besværet og stresset ved at slæbe en kæmpe rygsæk rundt i uger (eller måneder) i træk.
Medmindre du skal hen et koldt sted. Derudover finder du helt sikkert også nyt tøj på destinationen som du liiiiiige bliver nød til at eje.

5. Få rejseforsikring

Uanset om du er en rejseveteran eller en helt ny rejsende, skal du ikke forlade hjemmet uden at sikre, at du er beskyttet, hvis noget går galt. Som vi lærte under COVID-19-pandemien, kan pludselige nødsituationer komme ud af ingenting.

Jeg har mistet min bagage. Jeg fik betændelse i mit øre i Bali. Ved en muskel over på ski i Østrig, og kunne blive ved.

Der sker ting. Livet kommer i vejen.

For at sikre, at du er beskyttet, skal du købe en rejseforsikring.

Man ved aldrig, hvad der kan ske. Din tur er fyldt med usikkerhed. Sørg for, at du er beskyttet. Det vil også give dig ro i sindet og hjælpe dig med at rejse med selvtillid.

6. Medbring en telefon (og få lokale SIM-kort)

At have en telefon med data betyder, at du kan slå ruten op i farten, foretage reservationer og kontakte nødtjenester, hvis der sker noget.

Sikker på, der er gratis Wi-Fi stort set overalt i disse dage, så at købe et lokalt SIM-kort til data kan virke som spild af penge (især hvis du har et virkelig, virkelig stramt budget), men at have den umiddelbare adgang til roamingdata kan være en livredder. Dog er der flere og flere teleselskaber i Danmark der nu tilbyder man har gratis data i udlandet. 

7. Følg strømmen

Hvis hver dag er planlagt, og der er tidsplaner, der skal følges, kan du blive stresset. Meget stresset. Du vil skynde dig rundt og være utilfreds, hvis der er nogle fejl i din velafstemte tidsplan.

Livet på vejen går ikke altid som planlagt – hvilket er både sjovt og frustrerende.

Når du planlægger for meget, er der ikke plads til at opleve de lykkelige rejseulykker. Der er ikke plads til spontane valg, til at inkorporere ny information og råd, som du lærer.

Når du laver din plan, skal du sørge for, at den er fleksibel. Lær at følge med strømmen. Planlæg en eller to aktiviteter og lad resten af dagen flyde.

Det bliver en mere behagelig og mindre stressende oplevelse. Du vil blive overrasket over, hvad der sker af fede oplevelser.

8. Medbring ekstra penge

Rejser er ikke så dyre, som mange tror, men du skal stadig oprette et budget, der opfylder dine behov. Hemmeligheden bag langsigtede rejser er at have smart pengekontrol.

Overvurder dog altid den mængde kontanter, du har brug for. Man ved aldrig, hvad der kan dukke op på vejen. Når alt kommer til alt, brugte du ikke al den tid på at spare hver en krone og blive hjemme for at springe over de “once-in-a-lifetime” aktiviteter.

Måske vil du prøve bungeejump, eller du opdager en fantastisk restaurant, du ikke kan gå glip af. Eller måske møder du nogle seje mennesker og beslutter dig for at skrotte din plan helt.

Uanset hvor godt du planlægger, kan der altid dukke noget op, som vil ændre dit budget.

Det er ok.

Bare rejs med lidt ekstra. Hvis din planlægning siger, at du skal bruge 10.000 Kr.  så medbring 11.000 Kr.. Det vil give dig en buffer for nødsituationer og spontanitet.

Der vil altid være uventede omkostninger, så husk en buffer. 

9. Husk at alle er i samme båd

Det kræver mod at tale med fremmede, når du er ny til at rejse rundt, især hvis du lidt introvert som mig. 

Alle er i samme båd når man rejser rundt. Der er også andre solorejsende, par der leder efter venner. De vil også gerne møde nye mennesker.

Selvom der er et par tricks til at lære for at hjælpe dig med at møde mennesker, handler det for det meste bare om at sige “hej” og tage det første skridt. Alt andet falder på plads derefter. Du har intet at tabe. Det vil hjælpe dig med at komme over din generthed, få nye venner og blive bedre til samtale.

10. Vær eventyrlysten

Den eneste gang, vi vokser, er, når vi er uden for vores komfortzoner. Og rejser handler om vækst. Det betyder ikke, at du skal gøre farlige ting, men det betyder, at du skal presse dig selv ud over, hvad du er vant til.

Vandreture, faldskærmsudspring, spise ny mad, camping, klatring, blaffe – uanset hvad det ser ud som om du tager en risiko, er det 100 % ok. Alle har forskellige interesser og toleranceniveauer. Skub din. Det kan være skræmmende og ubehageligt på det tidspunkt, men du vil være glad for, at du gjorde det senere.

Udfordr dig selv. Prøv nye ting. – Det bliver sjovt.

11. Det er ok at ændre mening

Hvis du hader en by, så tag afsted og rejs til en anden. Hvis du ikke nyder den lange backpack tur så tag hjem. Og hvis du virkelig elsker det sted, du besøger, skal du ændre dine planer og blive længere. Det smukke ved at følge strømmen er, at du er herre over dit domæne og ikke svarer til nogen. Gør hvad der passer dig.

Det er helt normalt at ændre mening på vejen.

Måske betyder det, at du forlænger din rejse. Måske betyder det at rejse tidligere hjem. Der er ikke noget galt med begge valg.

Husk altid, at du kan tage hjem, hvis du ikke har det sjovt. Du sidder ikke fast med din beslutning om at rejse eller din beslutning om at være et bestemt sted. Du er kaptajnen på dit eget skib. Glem det aldrig!

Når det er sagt. Hvis du kun har været væk en uge og ønsker at aflyse hele din rejse, så giv dig selv mere tid. Livet på vejen kræver tilvænning. Hjemve er normalt. Efter et par uger, hvis du stadig ikke hygger dig, så tag hjem tidligt. Bare lad være med at holde op med det samme. Chancerne er, at du vil fortryde det.

12. Husk, du er ikke alene

Uanset hvor du rejser hen, er der et netværk af rejsende, som vil være dine venner, give dig råd eller tips og hjælpe dig. De vil guide dig, pege dig i den rigtige retning og være dine mentorer.

Du er ikke derude alene.

Og du vil være okay.

Alt vil blive OK. Du får masser af venner og masser af minder. At rejse alene betyder aldrig, at du virkelig er alene. Stol på mig. Jeg har backpacket solo i mange år, og jeg har (næsten) aldrig følt mig alene.

***

Jeg ved, at du er nervøs for at begive dig ud i det ukendte. Det er menneskets natur at bekymre sig. Men hvis du husker disse visdomsord, vil du gå ind i dette med den rigtige tankegang og være i stand til at undgå nybegyndere fejl.

Så tag en dyb indånding, slap af og nyd din tur!

Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.