14 MÅDER TIL AT SPARE PENGE OG FÅ FLERE PENGE TIL DIN DRØMMEREJSE
Tag et stykke papir frem (eller åben excel) og skriv alle dine fastsatte udgifter ned: husleje/lån, billån, streaming, mobiltelefon, forsikring, skolebetalinger osv. Tæl dem op.
Skriv derefter alle dine skønsmæssige udgifter ned. Det er, hvad du bruger på mad, filmaftener, drinks, shopping, den daglige kaffe fra Starbucks, cigaretter, sportsbilletter, din daglige middagssnack og andre lignende ting.
Hvis du ikke ved, hvad du bruger penge på, så hold øje med dine udgifter i en periode på to uger, se, hvad du bruger, og vend så tilbage.
Læg det hele sammen – hvad fik du? Sandsynligvis en ok stor sum penge.
Og jeg vil vædde på, at der vil være mange udgifter, du ikke vidste var der. Finansielle eksperter kalder disse “fantomudgifter” – vi ved aldrig, at de er der, fordi udgifterne er så små. Folk bløder penge uden at være klar over det. En krone her og en krone der. Selv en daglig flaske vand eller slikbar kan gøre en væsentlig forskel i løbet af et år.
Så tænker du sikkert – hvad har det med rejser at gøre?
En af hovedårsagerne til, at du tror, du ikke kan rejse verden rundt, er penge. “Jeg har ikke råd,” siger mange til mig, “jeg har for mange udgifter.” De fleste af os har helt sikkert udgifter, vi ikke kan skære ned (men husk, at når du rejser ud i verden forsvinder mange af disse udgifter), men hvis vi skærer i vores fantomudgifter, reducerer vores faste omkostninger og finder andre måder at spare kan opbygge vores “rejsefond” meget hurtigere.
Kort sagt, hvis du vil begynde at rejse mere eller spare op til en bestemt rejse, skal du lave et budget. Dette vil lade dig se, hvor du kan foretage nedskæringer, og hvor hver krone, du tjener, bliver brugt.
At skære ned på dine daglige udgifter, være mere sparsommelig og nedgradere til en mere enkel måde at leve på vil give dig mulighed for at spare penge til din rejse rundt i verden uden at skulle finde ekstra indtægtskilder.
Jeg ved, at disse tips virker, fordi jeg brugte dem før min første jordomrejse (og stadig bruger dem til at holde mine leveomkostninger lave).
Jo lavere din indkomst er, jo længere tid vil det tage at spare nok sammen til at rejse. Men længere betyder ikke aldrig . En lille smule hver dag bliver til meget over en længere periode.
Her er nogle enkle og kreative måder at skære ned på dine udgifter, og komme hurtigere på farten:
1. Hold styr på dit forbrug
Som nævnt i indledningen har de fleste mennesker ikke et budget, så det første du skal gøre for at spare penge er at vide, hvor du bruger dem.
Opret et regneark eller brug en tjeneste (der findes en del apps) og spor alle dine udgifter. Du vil sandsynligvis blive overrasket over, hvor dine penge bliver af, når du begynder at være opmærksom.
2. Opret en separat bankkonto
Finanseksperter har længe anbefalet dette. Opret en separat bankkonto, hvor der bliver tilført penge til automatisk hver måned. Uanset hvor meget du lægger væk der, betyder det, at du sætter pengene på en separat bankkonto, at de er væk fra dit forbrug, og du vil ikke bruge for meget. Tænk på det som en sparegris. Det er din nye rejsefond.
3. Drop kaffen
Elsker du din Starbucks, kaffen fra lagkagehuset osv…. De elsker nemlig dine penge. Kaffe er en daglig udgift, der stille og roligt dræner din bankkonto, uden at du selv opdager det.
Den daglige kaffe på på starbucks koster dig 952kr. om måneden. Det bliver til 11.431,- bare for at sammenligne, så er det mere end hvad jeg brugte på ophold, fly og mad en hel måned på Bali.
Hvad er vigtigere: din daglige kop kaffe / juice eller at bruge mere tid på strandene i Thailand eller opleve Paris.
Selvfølgelig virker det som en “dahh” ting at give afkald på din kaffe. og ja den giver sikkert en daglig glæde, men kan du ikke tage en kaffe med hjemme fra, eller få det på skolen/arbejdspladsen i stedet.
Men lige nu har du et rejsemål at nå, og hver en krone tæller.
4. Lær at lave mad
Vi har alle brug for at spise, men restauranter og take away er dyrt. For at holde din mad-regning lav, skal du selv lave mad oftere. – Man kan nemt falde i fælden med at have en for travl hverdag og bestille takeaway flere gange om ugen.
Du behøver heller ikke være Gordon Ramsey når du står og skal lave mad, Der er en million madlavnings hjemmesider YouTube-videoer og opskriftsblogs, der vil lære dig, hvordan du laver hurtige og sunde måltider.
Jeg bruger aldrig mere end 20-30 minutter på at lave et måltid. – Medmindre at jeg laver en 3 retters menu, men det er så ikke så ofte mere det sker 😉
5. Har du brug for bilen?
Mellem forsikring, reparationer, lån på bilen og at fylde din tank med benzin, er biler vanvittigt dyre at eje. Slip af med din bil, hvis du kan. Lær at elske bussen, tag metroen, cykel (der findes mange nice elcykler nu) eller gå. Det kan tage længere tid at komme på arbejde med offentlig transport, men du kan bruge den tid til at planlægge din rejse, læse, skrive eller udføre andre produktive opgaver.
Jeg forstår, at dette tip måske ikke er muligt for alle, især dem i mindre byer, der ikke har et omfattende offentligt transportsystem, men et alternativ er at sælge din bil og købe en billigere brugt, som du kun har brug for, indtil du tage afsted til din rejse. Hvis du køber en engangsbil, kan du lægge pengene fra din dyrere bil i lommen og bruge dem på dine rejser.
Og ja det er måske noget af en omvæltning for nogen, da bilen jo giver frihed på en anden måde.
6. Spar benzinen
Overvej om du virkelig skal tage bilen, (hvis du har en) eller om du kan nøjes med at gå, er der behov for du tager bilen ned for at købe 2 mælk, og en pakke havregryn eller kan du godt tage cyklen?
Jeg kan selv huske jeg var fanget da jeg havde bilen at man blev for behagelig med lige at køre alle steder når man skulle noget. Også korte ture, hvor de ofte endte med at tage længere tid fordi man så skulle bruge tid på at finde en parkeringsplads.
7. Stream
Hvis du har en tvpakke, så vil jeg nærmest opfordre dig til straks at opsige den før du læser videre………. har du fået det gjort?
Det er nærmest blevet muligt at streame alt til langt billigere penge, der findes et utal af tjenester, Netflix, amazon, viaplay, tv2play, HBO, disney plus og jeg kunne blive ved.
Find den eller de tjenester som passer bedst til dit/jeres behov, ofte kan dem du bor sammen med dele konto. Fordelen er du kan se det hvor du vil, når du vil, og at det er billigere end tvpakker + du slipper for reklamer.
8. Har du det rigtige mobilabonnement?
Der kommer hele tiden nye udbydere på markedet som underbyder hinanden, eller faktisk tilbyder ting som man allerede betaler for som man så kan trække fra.
Der er nogen udbydere der fx. tilbyder gratis abonnement til fitness, streamingtjenester, podcast osv. – Så når man trækker de ting fra ens abonnement så er det måske billigere end det man har i dag.
Mange gange vil man også kunne få et godt tilbud hvis man kontakter sin mobiludbyder og siger man overvejer at stoppe sit abonnement, så får man en rabat for at blive hos dem.
9. Tilmeld rejse nyhedsbrev
Der er massere af nyhedsbreve man kan tilmelde sig på forskellige rejsebureauers hjemmeside, eller på flyselskaber. Tænk over hvilke nogen som giver mening for ellers kan du komme til at komme til at tilmelde dig alt for mange, hvor de bare fylder i inboxen.
Du kan selvfølgelig også tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvor du udover tips og tricks også får tilbud på rejser og andet lækkert.
10. Sælg dine gamle ting
Du har helt sikkert ting i dit hjem som bare ligge og fylder, og på et eller andet tidspunkt smider du det ud. Hvorfor ikke gøre sådan at andre kan få glæde af det og du kan tjene lidt penge på det før det taber sin værdi.
11. Stop med at drikke alkohol
Ja nu lyder jeg sikkert som en kedelig en – men alkohol er dyrt. At skære ned på den mængde, du drikker, vil have stor indflydelse på dit budget. Selvom dette måske ikke gælder for alle, her kan du eventuelt også drikke lidt hjemmefra?
At skære ned på mængden af alkohol, du indtager, betragtes som lavthængende frugt – en nem måde at spare penge på.
12. Stop med at ryge / tage snus
Tja, ikke så meget at sige her 😀 Du ved det jo godt
13. Stop med unødvendig snacking
En snack her og der tilføjer ikke kun kalorier til din talje, men rammer også din tegnebog – endnu et eksempel på fantomudgifter. Vi tænker ikke meget på dem, fordi de koster så lidt, men de stiger over tid og tærer på vores opsparing.
Hvis du ønsker at snacke, så tag snacks med hjemmefra og planlæg dine snacks på forhånd. På den måde kan du købe billigere (og sundere snacks) og undgå at købe chips, chokoladebarer og andet dyrt skrammel som man finder på ens vej.
Og nej jeg er ingen engel her, jeg er selv utrolig dårlig til det.
14. Køb en genanvendelig vandflaske
Engangs Vandflasker er ikke kun skadelige for miljøet, de er også skadelige for din pengepung. En eller to vandflasker om dagen til 10-20 DKK pr. flaske det løber hurtigt op.
I stedet for plastik skal du købe en genanvendelig vandflaske og fylde den med postevand. Du vil alligevel have en til din rejse, så køb en nu og væn dig til at bruge den.
***
Disse tips hjælper dig med at spare tusindvis af kroner og vil få din drømmerejse til at virke mindre som en drøm og mere som en realitet. Jeg ved, at nogle af dem er indlysende, men det er de åbenlyse ting, vi sjældent tænker på.
Det vigtigste, du dog kan gøre, er at spore dine udgifter, da alles situation er forskellig. For mig er det største “Wow! Jeg kan ikke tro, at jeg bruger penge på det her var snacks og junk food. Hundredvis af kroner om måneden blev spildt på de to ting, da jeg indså det.
Spor dit forbrug, så du kan blive ved med at skære ned på det, der er skønsmæssigt forbrug. Jo mere du gør det, jo flere penge sparer du, jo hurtigere vil du være i stand til at komme på farten!
Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.