HVAD JEG PAKKER TIL MINE REJSER: DIN VEJLEDNING TIL PAKNING
Jeg kan huske, da jeg begyndte at planlægge min første tur rundt i verden. Jeg anede overhovede ikke, hvad jeg lavede.
Da jeg stoppede som “lønslave” og valgte at rejse verden rundt, begyndte jeg at læse en masse blogs, se youtube klip og finde forskellige bøger om at rejse. Det fik det hele til at virke muligt.
Rejseplanlægning kan være en skræmmende opgave. Hvor begynder man? Hvad er trin et? Hvad er trin to? Hvad er trin tre?
Det er let at blive overvældet, især når du ikke har gjort noget som dette før – og især i betragtning af hvor meget information der er derude i disse dage. Blogs, sociale medier og guidebøger har der aldrig været flere af. Det er et cirkus af information derude, som nogle gange kan gøre opgaven med at planlægge en tur endnu mere udfordrende og overvældende. For hvem har ret?
Efter et årti med at rejse verden rundt, har jeg planlagt utallige rejser og ferier for mig selv, venner, familie og endda grupperejser. I begyndelsen var det noget af en mundfuld, og jeg lærte en masse ting på den hårde måde. Det hjalp mig dog med at udvikle en effektiv tjekliste, der sikrer, at jeg ikke går glip af noget vigtigt under rejseplanlægningsprocessen.
Jeg blev træt af at komme frem til en destination og finde ud af jeg havde glemt noget, og det kan du også slippe for.
Der er meget information på denne hjemmeside (og endnu mere information i nogle af de rejseguides jeg har skrevet), men et spørgsmål, der ofte dukker op, er: “hvordan sætter jeg det hele sammen? Hvordan planlægger jeg en rejse?”
Så derfor har jeg lavet denne “lille” trin-for-trin guide til, hvordan du planlægger en rejse. Det virker til enhver form for rejse, og uanset hvor lang tid du skal være væk!
Bare følg denne tjekliste, så er du klar på ingen tid!
Trin 1: Beslut, hvor du vil hen
Trin 2: Bestem længden af din rejse
Trin 3: Vil du rejse alene?
Trin 4: Undersøg dine omkostninger
Trin 5: Begynd at spare penge
Trin 6: Få et Travels Rewards-kreditkort
Trin 7: Skift til gratis pengeautomatkort
Trin 8: Forbliv fokuseret og inspireret
Trin 9: Se efter tilbud i sidste øjeblik
Trin 10: Book din flyrejse
Trin 11: Book din bolig
Trin 12: Planlæg dine aktiviteter
Trin 13: Sælg dine ting
Trin 14: Automatiser dine regninger
Trin 15: Fortæl dine kortselskaber, at du rejser
Trin 16: Pak!
Trin 17: Køb rejseforsikring
Trin 18: Nyd din tur
Trin 1: Beslut, hvor du vil hen
At starte med at finde ud af hvor du skal hen, sætter et mål du kan arbejde mod. Der er ofte mange der planlægger at de fx. bare skal ud og rejse, lad os sige Bali. Der er behov for at vide hvor man skal hen på Bali når man er der.
Det vil også gøre at du kan begynde at nørde meget mere omkring hvad du gerne vil se, og det gør din planlægning konkret og forpligter dig mere. Bliv detaljeret. Jo mere fokuseret og konkret dit mål er, jo lettere bliver det faktisk at nå det.
Trin 2: Bestem længden af din rejse
Hvor meget koster det at rejse? Ja det er et godt spørgsmål…
Uden at vide, hvor længe du skal være væk, kan jeg ikke svare på det spørgsmål. Og det er et spørgsmål, du skal besvare, så du kan begynde at planlægge!
For at finde ud af, hvor meget du skal spare, skal du vide, hvor lang din rejse vil vare.
Skal du væk i en uge? En måned? Et år?
Længden af din rejse er en stor faktor for, hvor mange penge du har brug for. Brug lidt tid på at tænke over det, indtil du har dit svar.
For eksempel, når du har sagt “Jeg skal til Paris til sommer”, skal du tilføje “i X dage”. På den måde kan du begynde at indsnævre, hvor mange penge du skal spare. “Jeg skal til Paris i 10 dage” er en rejse, som du kan planlægge. Det er et opnåeligt mål.
Trin 3: Vil du rejse alene eller tage med nogen?
En af de største beslutninger, du skal tage, er, om du skal rejse alene eller rejse med nogen. Begge er gode muligheder – men de er også afgjort forskellige valg.
At rejse alene giver dig friheden til at tage hvor som helst du vil. Ingen kompromis. Du går bare hvorhen vinden fører dig hen! Det betyder dog, at du skal lave al planlægningen selv – hvilket kan virke skræmmende, hvis du er helt ny til rejseplanlægning.
At rejse med nogen betyder, at du har nogen til at hjælpe med at planlægge turen med dig. Det vil gøre det hurtigere at undersøge jeres rejseplan, og du vil have nogen at tilbringe tid med på vejen. Det betyder dog også, at du nogle gange bliver nødt til at gå på kompromis. Måske på måltider eller aktiviteter eller overnatning. Det vil kun afhænge af dig og den person, du rejser med.
I sidste ende er der ikke noget forkert svar.
Personligt elsker jeg friheden ved at rejse alene. Men jeg har også haft nogle utrolige sjove ture med venner. Mon ikke du kommer til at prøve begge dele i løbet af årene. Men for nu, hvad skal denne tur være? Solo eller sammen med nogen?
Trin 4: Undersøg dine omkostninger
Nu har du fundet ud af hvor du skal hen og hvor længe du skal være afsted, men for virkelig at finde ud af, hvor mange penge du har brug for, er din næste opgave at undersøge omkostningerne på din destination i forhold til den rejsestil, du ønsker.
Vil du med rygsæk på hostels i sovesale med andre, vil du hellere bo på 5 stjernet luksushoteller, eller måske et mix?
Hvor meget koster vandrehjem, hoteller, restauranter og attraktioner? – Vil du kun spise på fancy restauranter, eller er du klar på at spise på et gadekøkken.
At vide det giver dig mulighed for at vurdere, hvor mange penge du skal bruge til din rejse. Sådan undersøger du omkostningerne:
- Køb en guidebog.
- Tjek min rejseguide sektion.
- Google priser for specifikke ting, du gerne vil lave, såsom dykning, bungyjump, vingårdsture osv.
Du behøver ikke gøre mere end det. Der er så meget information på nettet. Hold dig til de tre ting, og du vil være klar!
Trin 5: Begynd at spare penge
Før du kan begynde at spare penge, skal du vide, hvor meget du har, og hvor meget du bruger. Begynd at skrive alle dine nuværende udgifter ned, så du kan se, hvor du bruger penge – og hvordan du kan skære ned.
Folk “bløder” en masse penge hver dag gennem små køb: en kop kaffe her, en snack der. Alt det løber op. For at ændre dine forbrugsvaner skal du først forstå dem. At lave en liste vil gøre netop det. Det vil også sætte dine økonomiske behov i et bedre perspektiv.
Hvis du for eksempel har brug for 10.000 kr. til din rejse, du skal på om otte måneder, betyder det, at du skal finde en måde at spare ca. 40 kr. pr. dag.
Hvis du kæmper for at spare penge, er her nogle råd til at spare penge når du rejser.
Trin 6: Få et rejse Rewards-kreditkort
Mens du arbejder på at spare penge, kan du få et rejsekreditkort, så du kan optjene bonusser for at indløse miles og point til gratis flyrejser og hotelophold. At samle point og miles fra rejsekreditkort er, hvordan jeg får tonsvis af gratis flyrejser, gratis hotelophold og gratis rejsefordele hvert eneste år – og uden ekstra udgifter!
I disse dage har de fleste kort velkomsttilbud på op til 50.000 point, når du opfylder deres minimumsforbrugskrav. Det er nok miles til en gratis flyvning næsten overalt i verden!
Hvis du vil have en gratis flyrejse, så tilmeld dig de kort, der hjælper med det. Ønsker du gratis hotelværelser, så få et hotelkort. Uanset hvad, tilmeld dig et rejsekreditkort og begynd at optjene point i dag. Så længe du kan betale din månedlige saldo ud, får du gratis rejsekredit.
Du behøver heller ikke tilmelde dig ret mange kort; vælg en eller to og fokuser på dem. Gør dette i det øjeblik, du beslutter dig for at rejse. Vent ikke – at vente betyder bare du går glip af bonuspoint.
At indsamle point og miles (som kaldes “travel hacking”) er, hvad alle eksperter gør for at reducere deres omkostninger og rejse længere. Det er det, der har holdt mine omkostninger nede og mig på vejen i så mange år. Mens de bedste kort kun er tilgængelige i USA, er der stadig muligheder for at finde kort man kan få i Danmark.
For mere information om rejsehacking og rejsekreditkort, tjek disse indlæg:
Trin 7: Forbliv fokuseret og inspireret
Mens du kommer tættere på dit mål, så sørg for, at du bliver ved med at holde fokus på dit ønske om at rejse. Rejseplanlægning kan være udmattende og overvældende – især hvis du ikke har støtte fra dine venner og familie (og især hvis din rejse stadig er måneder væk). Det kan nogen gange føles langt væk.
Heldigvis er der masser af måder at holde fokus og holde humøret højt takket være det fantastiske fællesskab, vi har på denne hjemmeside. Her er nogle inspirerende rejsehistorier, der hjælper med at holde dig inspireret til at rejse:
Trin 8: Se efter tilbud i sidste øjeblik
Ok du er klar til at rejse med kort varsel, og du elsker måske en deal der er for god til at være sand.
Før du køber det fly eller booker det hotel, skal du tjekke for tilbud, du måske er gået glip af. Du drømmer måske om Paris, men måske er der gode tilbud til Berlin lige nu. Eller måske kan du få et syv-dages krydstogt til 70 % rabat, en pakkeløsning til Hawaii til prisen for dit fly til Paris eller 50 % rabat på sejlture rundt i Grækenland.
I disse dage er der altid en aftale at finde – især hvis du er fleksibel med dine datoer og/eller destinationer.
Jeg prøver så godt jeg kan at finde rejsedeals og gode tilbud på rejser og ligge dem under rejse tilbud
Trin 9: Book billige fly
Når du har brugt dit rejsekreditkort og modtaget din tilmeldingsbonus, skal du bruge dine miles til at booke din flyrejse. Det er sværere at bruge miles i disse dage på grund af mindre tilgængelighed, så sørg for at bestille tidligt for at sikre, at du får din ønskede flyrejse.
Heldigvis er der stadig mange måder at undgå at være den person på flyet, der har betalt mest for sin billet. Mine yndlingssider til at finde billige flybilletter er:
- Skyscanner – Skyscanner er den bedste hjemmeside til at søge efter flere destinationer på samme tid.
- Google Flights – Ligesom Skyscanner er Google Flights fantastisk til åbne søgninger til flere destinationer, det er ikke så kendt i Danmark.
- momondo – Er nok den mest kendte side i Danmark, her er også gode tilbud, desværre synes jeg ofte at prisen ikke passer på det man ser på deres side og den side man kommer over til.
For at få de bedste tilbud, book din flyrejse omkring to-tre måneder i forvejen. Her er to artikler om, hvordan man scorer en billig flyrejse:
Trin 10: Book din bolig
Hvis du rejser i under to uger og har en fastlagt tidsplan, vil de fleste nok bestille det hele på forhånd også hvis du skal afsted i højsæsonen.
For rejser længere end to uger (eller hvis du skal rejse langsigtet) skal du blot bestille dine første par dage. Det vil sikre, at du har et sted at tage hen ved ankomsten. Når du først er der, kan du få insider-råd fra dit hotel-/hostelpersonale såvel som andre rejsende. Du kan derefter bruge disse oplysninger til at planlægge dine næste skridt, det er ærgerligt at booke en hel måneds ophold på et hotel man finder ud af ikke er fedt at bo på.
Jeg foretrækker at have fleksibilitet, og derfor booker jeg altid bare mine første par nætter og tager den hen af vejen.
Her er mine go-to-sider, når det kommer til at finde de bedste tilbud på overnatning:
- Hostelworld – Hostelworld har det største udvalg af vandrerhjem og er min go-to-side for at finde vandrerhjem til overkommelige priser.
- Agoda – Agoda har de bedste resultater, hvis du er på vej til Asien (selvom de nogle gange også har gode amerikanske tilbud).
- Booking.com – Booking.com er den bedste overordnede platform til at finde billige hoteller og pensionater.
- Hotels.com – Book
- Airbnb – Go-to-siden for leje af lejligheder.
Hvis du har et stramt budget, eller hvis du ønsker at komme i kontakt med lokalbefolknin, kan du overveje at deltage i platforme som Couchsurfing. Disse samfund giver rejsende mulighed for at bo gratis hos lokalbefolkningen som en slags kulturel udveksling.
Langtidsrejsende kan også prøve housesitting i bytte for henholdsvis kæledyrspasning eller gårdarbejde.
Trin 11: Planlæg dine aktiviteter
For at sikre, at du har budgetteret ordentligt, skal du skitsere de vigtigste aktiviteter, du vil opleve under din rejse, og hvor meget de koster. Foretag eventuelle justeringer i sidste øjeblik, så du sikre dig, at du har penge nok. Dette vil også hjælpe dig med at finde ud af, om du har brug for reservationer til dine valgte ture eller aktiviteter.
Søg også online for rabatter nogen gange får man gode deals hvis man bestiller i forvejen, eller vælger tidspunkter som er lidt skæve.
Derudover, før du tager hjemmefra, skal du have en nogenlunde idé om, hvilke aktiviteter der er prioriterede for dig. På den måde, hvis du løber tør for tid eller penge, kan du fokusere på dine top aktiviteter, så du ikke går glip af noget. Sørg også for at dobbelttjekke, at der ikke er lokale ferier eller andre forhindringer, der også forhindrer dig i visse aktiviteter. – Eller som sætter priserne helt i vejret.
Trin 12: Sælg dine ting
Hvis du skal på en langtidsrejse (seks måneder eller mere), så overvej at sælge nogle af dine ting for at tjene ekstra penge til din rejse. Begynd at gøre dette cirka 60 dage før du rejser. Nogle websteder at bruge er:
- DBA.dk
- guloggratis.dk
Hvis du ikke skal være væk så længe, skal du springe dette trin over. Hvis du skal væk i længere tid, men ønsker at beholde dine ting, så flyt dem til en vens hus eller opbevar dem.
Trin 13: Automatiser dine regninger
Slip af med din post, (hvilket du forhåbentlig allerede er) bliv papirløs, og sæt alle dine betalinger til kreditkort. Hvis du har muligheden (og ikke ønsker at betale for en mailtjeneste), kan du også få al din mail sendt til en ven eller et familiemedlem.
Kig også på om du skal sætte nogen abonnementer på stand by, eller opsige dem mens du er afsted.
Trin 14: Fortæl dine kortselskaber, at du rejser
Uanset hvor længe du bliver væk, er det en god idé at lade dine kreditkortselskaber vide, at du vil være i udlandet; på den måde bliver alle transaktioner, du foretager, ikke markeret som svindel, og dit kort er mindre tilbøjelige til at blive blokeret. Der er ikke noget værre end at skulle sidde i telefonen med dit kreditkortselskab i stedet for at nyde din ferie.
Sørg også for, at du har flere kreditkort og debetkort med dig. På den måde bliver er du sikker på du har en backup. Jeg har mistet kort, fået dem stjålet og fået dem markeret mange gange gennem årene.
Uden en backup ville jeg have været strandet – så planlæg i forvejen og medbring nogle backup-kort for en sikkerheds skyld! – OG også hav nogle af kortenen på mobilen.
Trin 15: Pak!
Tid til at pakke! Det kan være fristende at ville have alt med “for en sikkerheds skyld”, men når det kommer til rejser, er mindre bedre. Du behøver ikke 5 trøjer eller 8 par sko. Du kan klare dig med mindre, det lover jeg. det er faktisk ret befriende, når man først har vænnet sig til det!
Alt efter hvor lang tid jeg rejser så har jeg mellem 1-2 tasker med mig. (og ALTID rygsække).
Medmindre du er på vej til flere klimaer og har brug for omfangsrigt skiudstyr, behøver du ikke en massiv 70L taske fyldt til toppen. Her er min foreslåede pakkeliste for at hjælpe dig med at tage den rigtige mængde ting og undgå overpakning.
Selvom hvad du pakker vil afhænge af, hvor du skal hen, så husk, at du ikke behøver at pakke alt, hvad du ejer. Du kan købe ting, du skal bruge på vejen. Du kan vaske tøj i udlandet. I slutningen af dagen skal du bære alt, hvad du medbringer. Så medbring mindre!
Der er dog et par ekstra ting, du måske vil pakke ud over dit hverdagstøj. Nogle ting jeg godt kan lide at tage med mig er:
- Førstehjælpskasse
- LifeStraw flaske med indbygget filter
Pakning af terninger (for at forblive organiseret) - Rejselås (til herbergs skabe)
- Rejseadapter
- Hurtigttørrende håndklæde
- Derudover skal du sørge for at medbringe eventuelle recepter, så du har nok til hele din rejse. Hvis det ikke er muligt, skal du medbringe en lægeerklæring og en recept, så du kan udfylde den i udlandet.
Trin 16: Køb rejseforsikring
Mens mange mennesker tænker, “Jeg er sund, jeg har ikke brug for rejseforsikring. Jeg bliver ikke syg,” rejseforsikring er meget mere end blot medicinsk beskyttelse. Den dækker dig, når dit kamera går i stykker, dit fly er aflyst, et familiemedlem går bort, og du skal komme hjem, hvis noget bliver stjålet, du ødelægger den scooter du har lejet osv.
Ja, det er en ekstra udgift. Men det er altid bedre at være sikker end ked af det. Jeg rejser aldrig til udlandet uden, fordi jeg har set på egen hånd, hvad der kan ske på vejen.
Desværre kan der ske dårlige ting, når du er ude at rejse. Og forhåbentligvis er der langt mellem disse begivenheder. Men de kan koste titusindvis af kroner at håndtere på egen hånd. Hvis du ikke er parat til at betale selv, så køb en rejseforsikring.
Trin 18: Nyd din tur
Er du klar? Nu er det tid til at tage på din tur og have det sjovt! Nyd frugterne af dit hårde arbejde. Du har fortjent dette!
Hvis du føler dig nervøs, så bare rolig – det er helt normalt. Du er ved at begive dig ud på et fantastisk eventyr – og det er en kæmpe forandring. At føle sig angst eller nervøs eller usikker er noget, enhver rejsende oplever. Men du er nået så langt. Stol på din planlægning, følg dine instinkter, og du får dit livs rejse. I promise 😀
***
Ved at bruge dette indlæg som en rettesnor for din rejseplanlægning, kan du bedre organisere og forberede din rejse.
Men uanset hvor lang din rejse måtte være, vil denne liste hjælpe dig med at forblive organiseret og motiveret, mens du planlægger din rejse og træder ud i verden.
P.S. – Ja, jeg har udeladt visa og vaccinationer, for det er ikke så universelt at have brug for dem som de andre ting på denne liste, MEN glem ikke at tjekke, om du også har brug for dem der hvor du skal rejse hen.
Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.