ÆNDRE DIT MINDSET FRA "JEG HAR IKKE RÅD" -> "HVORDAN FÅR JEG RÅD"

Jaja, den er god med dig. Dine råd er kun gode hvis man har mange penge. Din hjemmeside kunne aldrig fungere for mig. – Jeg er for fattig til at rejse. Dine råd er kun til privilegerede mennesker.

Efter mange års rejse rundt i verden, har jeg hørt mange forskellige kommentarer når jeg  møder folk hjemme i Danmark.

Vi kommer alle med undskyldninger for, hvorfor vi ikke kan gøre det, vi ønsker.

Det er begrænsninger vi møder i livet. 

  • Jeg kender ikke noget til arrangementet så jeg bliver bare hjemme
  • Jeg er ikke høj  nok til at spille basket
  • Jeg er ikke god nok
  • Jeg kan ikke danse så tager ikke med

Vi tror på, at vi aldrig vil opnå de store ting, vi stræber efter, fordi vi mangler den ene hemmelige ingrediens til at få det til at ske.

Når det kommer til rejser, tror folk, at det, der holder dem tilbage, er penge. De forestiller sig, at de ikke kan rejse, fordi de i modsætning til mig ikke kan bruge mor og fars kreditkort, har alt for stor gæld, de ikke er heldige nok eller er specielle.

Her er sandheden: Jeg er ikke speciel.

Jeg har også haft gæld.  Og mine forældre betalte ikke for mine rejser – jeg sparede op og betalte dem selv.

Selvfølgelig er jeg født i Danmark, så der er uundgåeligt nogle privilegier involveret.

Men ved automatisk at sætte dig selv i en “jeg kan ikke-position”, afviser du ethvert råd, der ikke passer ind i det verdenssyn og går dermed glip af alle de måder, du kan rejse på.

Folk med denne tankegang minder mig om kynikere som en af mine bekendte Anders. For et par år siden afviste Anders at følge rådene på min hjemmeside, fordi han ikke troede på, at jeg kunne rejse verden rundt uden mine forældres hjælp.

Ved at tro på, at alle andre er specielle, unikke eller rige, opstiller de en psykologisk barriere, der lader dem ignorere alle grundene til, at rejse er muligt.

I de fleste tilfælde er der ikke noget som forhindre de fleste i at rejse, undtagen deres egen tankegang.

Millioner af mennesker fra alle samfundslag, omstændigheder og aldersgrupper finder en måde at rejse på. Da jeg begyndte at rejse i en alder af 25, troede jeg på, at jeg lavede noget udfordrende og unikt.

Da jeg kom på vejen og så folk i alle aldre begive sig ud på lignende eventyr, indså jeg, at jeg ikke var så speciel, som jeg troede. Den erkendelse hjalp mig med at lære at rejse var meget nemmere og mere opnåeligt, end jeg troede, for hvis alle dem jeg mødte kunne få det til at ske, kan enhver gøre det.

Selvfølgelig kræver det penge for at rejse. Der er en grænse for, hvor billigt det kan være, og hvor mange gratis flyrejser du kan optjene.

Der er altid omstændigheder som sundhed, visumproblemer, gæld eller familie, der vil holde nogen fra vejen. Ikke alle kan (eller ønsker) at rejse verden rundt.

Når alt kommer til alt, uanset hvad, er rejse stadig et privilegium, men efter min erfaring er det, der holder langt de fleste mennesker hjemme, ikke penge, men tankegang.

Det er den falske tro på, at deres omstændigheder er anderledes, og at alle andre, der rejser, har penge eller privilegier, de ikke har. De har købt ind i troen på, at det at rejse er en luksus, og medmindre du insider, vil du aldrig være i stand til at få det til at ske. Alle og alt andet, der fortæller dem andet, bliver afvist som “for let” eller “for godt til at være sandt.”

Men lad mig fortælle alle, der tror på “Jeg er for fattig/uspeciel osv. til at rejse”-tankegangen: Det er du ikke.

Hvis du virkelig ønsker at rejse, vil du finde en måde at kunne gøre det på. For nogle vil det tage flere kræfter og tid (måske år), men du kan gøre det. Du kan måske kun spare lidt om måneden.

Men løbet er langt, og der er ingen mål. Gør det bedste du kan hver dag.

Hvis du vågner op i dag og siger til dig selv, “Jeg er for fattig til at rejse” eller “Jeg kan ikke på grund af X”, vil du aldrig lede efter måder at begynde at rejse på. Du vil kun se vejspærringer. Du ser kun grundene til, at du ikke kan rejse – regninger, fly, lån, gæld, familie eller mere.

Du vil aldrig kigge forbi disse vejspærringer og spørge dig selv “Hvordan overvinder jeg disse forhindringer som andre mennesker?”

Den eneste forskel mellem dem på vejen og dem, der ikke er på den, er, at dem på den blev ved med at sige “ja” til at rejse i stedet for “jeg kan ikke.”
Du skal ændre dit mindset til “HVORDAN får jeg råd til at rejse” og ikke “jeg har ikke råd til at rejse” 

Spørg dig selv “Hvad er én ting, jeg kan gøre i dag for at komme tættere på min drømmerejse?”

Start i det små.

Se på dit daglige forbrug. Hvor meget ville du spare, hvis du ikke købte vand på flaske i 7/11 når du er på tur, at du sprang en bytur over, at du droppede den daglige kop kaffe osv. Hvad hvis du opsagde tv’pakken. Har du fået kigget dine abonnementer igennem, er der nogen du ikke bruger? Solgt ting du ikke bruger på DBA.  

Kan du finde måder at supplere din indkomst på, leje et værelse ud i din lejlighed en periode. Gå med aviser om morgenen, tage et ekstra arbejde på en cafe. 

Begynd at indsamle hyppige flyve miles på når bruger dit kreditkort 

At starte småt giver dig små sejre, der hjælper dig til langsomt at indse, at du kan gøre det. Jo flere gevinster du har, jo mere bliver du ved.

Da jeg planlagde min første tur, lavede jeg mere mad hjemme og gik mindre i byen. Så solgte jeg mine ting og fandt en værelseskammerat. Så fandt jeg måder at dele biler på for at spare på benzin og leje den ud når jeg ikke brugte den.

Hvert trin byggede oven på det sidste, og jeg blev mere sikker på mine spareevner. Jeg vågnede hver morgen, og jeg sagde til mig selv: “Jeg kan gøre det her.”

Da jeg begyndte at sige ja, skabte jeg en positiv feedback-loop, der holdte rejsen i fokus og inden for rækkevidde. Efter flere år med dette, ser jeg kun muligheder. 

Jeg har for nylig læst The Power of Habit, om magten i troen på at ændre vaner.

Folk, der ikke troede på, at noget var muligt, ændrede aldrig deres vaner. De ville gå på slankekur, prøve at blive ædru eller træne mere, men det ville aldrig fungere. Men når de først troede på, at de kunne ændre sig, så snart de fandt sig selv en del af et fællesskab, der støttede dem, så skete den mentale forandring, og den nye tankegang tog over.

Jeg har mødt folk mens jeg har rejst der har optjent mindsteløn i deres land men stadig fandt muligheder for at komme afsted. De opnåede det, fordi de vågnede op hver dag og spurgte sig selv: “Hvad kan jeg gøre i dag, der får mig et skridt tættere på at være på drømme rejsen”.

Jo lavere din indkomst er, jo længere tid vil det tage at spare nok til at rejse, men længere betyder ikke aldrig.

Hvis du ikke tror på, at du kan rejse, kommer du aldrig ud og oplever verdenen. 

Du skal ændre den tankegang, der holder dig fra dine mål og begynde at lede efter måder, uanset hvor små, du kan begynde at udleve dine rejsedrømme på.

“Jeg er for fattig til at rejse” er en overbevisning, der får mange til at mangle selvtilliden til at tro, at rejse er muligt. De køber ind i mediehypen om, at det er alt for godt til at være sandt. Det er nemt at tro, at vi rejsende er specielle, og at mine råd ikke gælder for dig.

Men jeg har fundet min enge måder at være afsted, jeg arbejder som coach fra udlandet, samt arbejder for virksomheder hvor jeg er. Selvom jeg ved min familie gerne ville have givet mig økonomisk tilskud til mine rejser har det ikke været muligt, og det tror jeg også har været en styrke, for så har jeg selv fundet måder at kunne rejse på. 

Og jeg bliver kun glad når jeg høre at flere læsere af denne blog har fundet en vej at kunne gøre det samme på. 

Det er ikke alle, der kan rejse, og det forstår jeg selvfølgelig godt. Jeg taler ikke om dem med forhold som dårligt helbred, dem med syge forældre eller massiv gæld. Jeg taler om mellemflertallet. Jeg har mødt mennesker fra alle samfundslag på vejen og ved, at rejser ikke kun er for de rige, det er for alle.

Hvis du vil rejse mere, så tro på, at du kan.

Jeg ved af erfaring, at det ikke behøver at være dyrt.

Stop med at sige nej og begynd at se alle de måder, du kan gøre dine rejsedrømme til virkelighed!

Og før jeg bliver væltet ned at beskeder 😀 så nej bare fordi du lukker øjnene og siger “jeg tror på jeg kan” at så sker det ikke i morgen. Det er en process og en rejse du skal ud på. Og jeg tror på at du er klar til at skabe positive forandringer. 

Bemærk venligst, at nogle af linkene ovenfor kan være betalte links, og uden yderligere omkostninger for dig. Nogle links optjener jeg en kommission, hvis du foretager et køb. Jeg anbefaler kun produkter og virksomheder, jeg selv bruger, og indtægten går til at holde denne side i gang.